Feedback-ul elevilor – 28 octombrie 2016

     Vineri, în data de 28 octombrie 2016, a avut loc un nou eveniment în cadrul proiectului Conferințele Șaguna-Okian. Invitat a fost filosoful  Gabriel Liiceanu care a abordat din mai multe unghiuri o temă complexă, și anume „Despre frumusețea ascunsă”. Conferința a debutat cu introducerea filosofului de către scriitoarea Ioana Pârvulescu. Acesta a subliniat admirația lui Andrei Pleșu și a lui Mircea Cărtărescu pentru Gabriel Liiceanu.

     Liiceanu a ales ca opera poetului Mircea Ivănescu-reprezentant al modernismului în poezia română- să stea la baza discursului său. Pentru început, acesta a oferit publicului câteva date biografice din viața poetului, subliniind apropierea dintre cei doi în ultimul an din viața poetului, perioadă în care filosoful a început să-i înțeleagă și să-i admire opera.(https://youtu.be/sEMBZxJEzhs)

     În discursul său, Liiceanu a accentuat importanța majoră a experienței culturale în interpretarea frumuseții poeziei. Acesta a ținut să reliefeze diferența dintre cititorii superficiali și cei profunzi, care caută informația intenționat ascunsă de autor și filtrează mesajul prin propria rațiune. A afirmat despre aceștia că ei sunt oamenii cu adevărat bogați și fericiți.(https://youtu.be/g3sB-smHQfo) Pentru a sublinia relația dintre scrierea lui Mircea Ivănescu și drama prin care a trecut -pierderea fratelui pe nume Emil-, Liiceanu a reprodus poezia „Imagine dintr-o biografie.” Mesajul aparent se concentrează asupra cântecului lui Beethoven și a sentimentelor pe care le transmite, însă în esență este vorba de un personaj ascuns, pe care doar un cititor „matur” îl poate observa.

     În încheiere, Liiceanu evidențiază înnobilarea pisicii în poezia lui Ivănescu (https://youtu.be/yyx2wG9zq9s), făcând o corelație între această idee și dragostea neîmpărtășită de către soția sa Stela, pe care nu a reușit să o cucerească niciodată. Acest fapt a constituit una dintre sursele creațiilor sale, adăugând că „idila lor s-a înfiripat chinuit”.

     Așadar, „Poate veni frumusețea ascunzându-se?”- una din întrebările ce au stat la baza discursului invitatului- a încurajat publicul să privească dincolo de aparența creației și să caute frumosul ascuns în spatele textului.

 

Mara Ene, elevă a C.N. Andrei Șaguna, clasa a XI-a C