Feedback-ul elevilor – 30 mai 2017

Marți, 30 mai, a avut loc un nou eveniment în cadrul Conferințelor Șaguna, „Cariere alternative: Ajutorul umanitar  și dezvoltarea internațională”. Invitată a fost Roxana Bobolicu, absolventă a colegiului „Andrei Șaguna”, promoția 2007, care ocupă rolul de ofițer în departamentul pentru Parteneriate Strategice al organizației non-profit Mines Advisory Group  (MAG).

Pentru început, Roxana ne-a introdus în ceea ce înseamnă scoaterea minelor, explicând ce presupune acest proces și cât de benefic este. Ea a subliniat faptul că este de o maximă importanță să profesezi într-un domeniu care te pasionează, dar în același timp să te folosești de capacitățile tale pentru a oferi un ajutor celorlalți. Totodată, Roxana i-a sfătuit pe șaguniștii prezenți să nu ezite în alegerea unui domeniu diferit și mai puțin cunoscut, ca de exemplu ajutorul umanitar, întrucât „succesul nu se măsoară în conturile din banca, ci în satisfacția pe care o simți”.

Mai apoi, invitata noastră a povestit despre propriile sale experiențe din timpul vizitelor pe teren. Aceasta a mărturisit că este foarte încântată de diversitatea locurilor pe care le vizitează, afirmând că „mi se pare un lux să mă plătească cineva să învăț cum funcționează lumea”. Roxana ne-a vorbit despre vizitele ei din Cambodgia, Vietnam și Irak, ilustrând cu imagini reprezentative viața plină de riscuri și pericole a locuitorilor și totodată întregul proces de scoatere a minelor. În același timp, ea și-a exprimat regretul cu privire la faptul că țări precum Irakul, pe care l-a numit „un leagăn al culturii”, nu sunt vizitate din cauza pericolelor, în acest fel nefiind cunoscute locuri impresionante și rămânând neexploatat un potențial uriaș.

În încheiere, șagunista a sugerat spectatorilor să încerce cat mai multe lucruri, să se implice în cât mai multe proiecte, să acumuleze o experiență într-o gamă vastă de domenii, deoarece acesta este modul în care poate fi descoperită pasiunea fiecăruia.

Oana Porumb, elevă a C.N. Andrei Șaguna, clasa a X-a F