Colegiul National "Andrei Saguna"
Brasov 
Despre noi Educatie Activitati

Deschiderea anului scolar

Condusa de doamna directoare Mariana Ionescu, deschiderea anului scolar a avut, ca intotdeauna, un caracter festiv si s-a bucurat de girul oficialitatilor. In sala festiva au luat cuvântul domnul George Scripcaru, primarul Brasovului, doamna Vasilica Diaconu, inspector general adjunct al ISJ Brasov, domnul Ion Topolog, fost profesor si director al liceului, actualmente consilier judetean, domnul Ion Dinita si doamna Anca Nastase, reprezentantii Comitetului parintilor.

Comanda

Comanda sau Botezul bobocilor s-a desfasurat anul acesta in 14 octombrie. Ca de obicei, coloana sagunistilor s-a oprit intâi in Piata Prundului, dupa o defilare care a atras toate privirile. In frunte mergeau, desigur, „prefectul”, „subprefectul”, „fucs-maiorul”, cu celebra coada de vulpe la chipiu, ca si fanfara in uniformele sale sarbatoresti. Dupa traditionala hora, sagunistii s-au indreptat pe drumul vechi catre Poiana – zisa si Poiana Mica – pentru ritualul botezului: aruncarea in aer, „tunelul” cu bobârnace, botezul cu vin „in numele lui Bachus si Gambrinus”, primirea unei porecle si a unui cadou sau a unui insemn simbolic al apartenentei lor la grup. A urmat, in fumul gratarelor ce se pregateau deja, concursurile dintre clasele de a IX-a: trasul cu frânghia, alergarea in sac, stafetele pline de obstacole glumete.

Balul Bobocilor 2006

Anul acesta, proiectul pentru balul bobocilor a fost castigat de umanistii din XI F care au avut la dispozitie nici mai mult nici mai putin de o luna de zile pentru a isi arata adevaratele calitati organizatorice. Tema propusa de acestia a fost Televiziunea, tema care a fost foarte bine primita atat de profesori cat si de elevii sagunisti. Organizatorii si-au impartit bine sarcinile, fiecare a stiut ce trebuia sa faca astfel incat ziua balului i-a adus la timp fata in fata personaje ca Mitropolitul Andrei Saguna, dar si ca Andreea Marin, Andreea Raicu, Stefan Banica Jr. si numerosi alti reprezentanti ai televiziunii romanesti. Trupele invitate anul acesta au fost Chester si Luna Amara care, speram noi, au fost pe gustul majoritatii. In ceea ce priveste concluziile trase in urma balului de catre organizatori, acestea au fost urmatoarele: indiferent cat de multa munca si responsabilitate trebuie sa fie, distractia si satisfactia vor fi pe masura!

Sfantul Andrei - Ziua Liceului

Serbarea de Craciun

Programul a fost deschis prin doua momente muzicale, oferite de fanfara condusa de domnul profesor Mircea Bucsa, respectiv de corul aflat sub bagheta doamnei Andrada Modiga. A urmat traditionalul „Viflaim”, o dramatizare a lui Mircea Vulcanescu, pusa in scena cu multa prospetime de boboceii din clasa a V-a. Simion Hurghis din clasa a XII-a B a sustinut un frumos minirecital de pian, iar membrii grupului vocal „Anatoly” ne-au facut surpriza unei selectii in avanpremiera din concertul lor de Craciun. Colinde, obiceiuri traditionale, cum ar fi capra sau jocul mastilor de Anul Nou, au incheiat serbarea sub semnul inconfundabil al Minisatului condus de domnul profesor Sorin Apan. Sa nu-i uitam pe amfitrioni: doamna profesoara Cornelia Stroe si micutul......... din clasa a V-a.

15 Mai

Data de 3/15 mai 1848 a ramas in istoria romanilor drept data adunarii de la Blaj de pe Campia Libertatii, care a marcat inceputul miscarii revolutionare de la 1848. La putina vreme dupa aceea, la Brasov s-au adunat mai mulţi fruntasi ai romanilor din Principate, intre care Balcescu, unul sau amandoi fratii Bratieni, Magheru, Cezar Bolliac, Alecsandri, Gh. Sion, Bolintineanu, fratii Golesti , dar si fruntasi locali, cum erau cei doi Mureseni, Iacob şi Andrei, Gh. Bariţ, protopopul Popazu, dr. Vasici – oameni de cultura legati totodata si de istoria liceului. Se spune, de altfel, ca de momentele acelea s-ar lega si scrierea celebrului imn Deşteaptă-te, române.

In fiecare an, prin grija APLAS, elevii sagunisti isi amintesc de acest momente febrile, prin pelerinajul la mormantul lui Andrei Muresanu in data de 15 mai insotiti de cantecele patriotice ale fanfarei,. In anul scolar trecut, au participat la acesta actiune clasa a X-D.

Maialul

Maialul este o veche tradiţie a liceului, fiind dedicată elevilor din clasele a XII-a şi însemnând o sărbătoare câmpenească în care jocurile şi concursurile devin o ocazie de apropiere între elevi şi profesori, într-o atmosferă neconvenţională.

În anul 2006 maialul a fost organizat de clasa a X-a A, condusă de doamna drigintă Cornelia Stroe. Concursul pentru clasele a XII-a s-a desfăşurat sub forma unui maraton, care a cuprins proba cu frişcă, proba de aptitudini artistice, proba diriginţilor, paintball (proba cu cel mai mare succes), trasul sforii şi desen 3D, iar apoi s-a încheiat cu căutarea comorii. Cei din clasa a XII-a B au ajuns primii la comoară, în timp ce elevii din clasa a XII-a A au luat toate indiciile, fapt pentru care am declarat ambele clase câştigătoare. Ceilalţi elevi s-au întrecut în concursuri precum: darts, skandenberg, aruncări la coş şi limbo.

1 Iunie

Ziua de 1 Iunie, devenită printr-o recentă tradiţie Ziua sportului şagunist, a fost organizată în anul 2006 de clasa a X-a E, cu sprijinul doamnei diriginte Mariana Gavrilă. Manifestările s-au desfăşurat simultan în mai multe locuri. În săli de clasă au fost programate probele de... fineţe: cultură generală sportivă, şah, domino, table, mimă, darts „la cercu' trigonometric”, ping-pong pentru băieţi şi fete. Terenul de sport a găzduit întrecerile cu greutate: meciurile de bedminton pentru gimnaziu şi liceu, precum şi cele de volei, probele de atletism, dar mai ales campionatul de fotbal. Probe inedite au fost „vânătoarea comorii” şi proba profesorilor. Adevărate spectacole au fost demonstraţiile din sala de sport, pe cât de variate, pe atât de sofisticate: scrimă, breakdance, dans standard, întrecere de majorete/minorete, streetball. O notă parodică a introdus competiţia zeilor orientali: lupta de sumo.

A fost, aşa cum se cade unei sărbători a sportului, o zi tonică şi luminoasă, plină de dinamism şi voie-bună.

Arhiva Legaturi Cautare Webmaster Contact
Realizat de AGER Solutions ©2004