Corul


Corul “Andrei Şaguna” al Colegiului Naţional “Andrei Şaguna”  din Braşov a luat fiinţă în anul 2003, la iniţiativa doamnei profesoare Andrada Mureşan. De la înfiinţare şi până în prezent, această formaţie a participat la numeroase manifestări culturale, festivaluri şi concursuri desfăşurate la nivel local, zonal, naţional şi chiar internaţional, unde a fost distinsă cu numeroase premii:

 • în anul 2005, premiul I la etapa zonală a Concursului Naţional Coral pentru licee - Miercurea Ciuc;
 • în anul 2005, premiul III la etapa naţională a Concursului Naţional Coral pentru licee – Brăila;
 • în anul 2006, menţiune la Concursul Coral “Cu noi este Dumnezeu”- Orăştie;
 • în anul 2007, premiul I la etapa zonală a Concursului National Coral pentru licee – Braşov;
 • în anul 2007, premiul II la etapa naţională Concursului Naţional Coral pentru licee – Iaşi;
 • în anul 2009, premiul I la etapa zonală a Concursului Naţional Coral pentru licee - Miercurea Ciuc;
 • Premiul I la etapa zonală a Concursului Naţional Coral pentru licee – Reghin - 1 aprilie 2011;
 • Premiul I la etapa naţională a Concursului Naţional Coral pentru licee – Arad - 3-5 iunie 2011;
 • Premiul I la etapa zonală a Concursului Naţional Coral pentru licee – Braşov – 26 aprilie 2013;
 • Premiul I la etapa naţională a Concursului Naţional Coral pentru licee – Bucureşti 24-26 mai 2013;
 • Premiul Absolut la concursul "Pagini muzicale româneşti" organizat de ISJ Braşov şi Liceul de Muzică "Tudor Ciortea" Braşov 25-29 noiembrie 2013;
 • Premiul I la etapa zonală a Olimpiadei Naţionale Corale pentru licee – Sfântu Gheorghe – 27 martie 2015;
 • Premiul Absolut la concursul "Pagini muzicale româneşti" organizat de ISJ Braşov şi Liceul de Muzică "Tudor Ciortea" Braşov – noiembrie 2015 ;
 • Premiul I la etapa zonală a Olimpiadei Naţionale Corale pentru licee – Târgu Mureş – 30 martie 2017;
 • Premiul I la etapa naţională a Concursului Naţional Coral pentru licee – Târgovişte 3-5 mai 2017;
 • Premiul Absolut la concursul "Pagini muzicale româneşti" organizat de ISJ Braşov şi Liceul de Muzică "Tudor Ciortea" Braşov 20-25 noiembrie 2017;
 • Premiul I la etapa zonală a Olimpiadei Naţionale Corale pentru licee – Sibiu – 13 martie 2017;

          În primăvara anului 2016 corul nostru a fost invitat sa facă parte din Programul Naţional Cantus Mundi iniţiat de Corul Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, participând astfel la workshopul susţinut de membrii acestuia cu scopul pregătirii cadrelor didactice şi al creşterii reţelei de coruri la nivelul judeţului Braşov, ce s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Andrei Şaguna”- Braşov. Această frumoasă colaborare a continuat cu o nouă invitaţie din de cânta împreună  cu corul “Madrigal – Marin Constantin” în finalul concertului din cadrul Festivalului Naţional “Gloria Domini – Braşovul Pascal” - 11 aprilie 2017.

          În 18  decembrie 2017, corul Colegiului Naţional “Andrei Şaguna” are onoarea şi bucuria de a participa la emisiunea “Oaza de Muzică” realizată de Sorina Goia  transmisă în direct pe postul Radio România Cultural şi la Concertul Extraordinar de Crăciun al Corului Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” de la Ateneul Român. Ziua de 22 decembrie 2017 aduce o nouă participare corului nostru, prin Programul Naţional Cantus Mundi, la Târgul “Poveste de Crăciun” organizat la Opera Comică pentru copii – Bucureşti, alături de soliştii acesteia.

11 mai 2018 Recital  al corului C.N. "Andrei :Şaguna" în cadrul Turneului Internaţional Stradivarius no. 11 al violonisului Alexandru Tomescu şi al pianistei Angela Drăghicescu alături de care am interpretat, în primă audiţie, în aranjamentul compozitorului Grigore Cudalbu - pentru  vioară, pian şi cor (1880), Balada de Ciprian Porumbescu.

     Aproximativ 60 de voci trudesc pentru a dărui, cu fiecare ocazie, bucuria concertelor corale. Ca în orice grup serios, există şi aici competiţie şi ierarhie, iniţieri şi selecţii permanente pentru ca prestaţiile oferite să fie întotdeauna de o înaltă ţinută. Cu toate acestea, orele de muncă, dragostea reală pentru artă şi dorinţa de a pătrunde şi mai mult în tainele cântului, nu au făcut altceva decât să îi unească pe membrii corului cu coordonatorul lor. Astfel, s-a format o mare familie care are convingerea că muzica porneşte din inimă şi este adresată inimii.