Schimb şcolar: Jean Calvin, Geneva - Andrei Şaguna, Braşov

Publicat în Anunțuri acum 16 ani


În cursul anului şcolar 2007-2008, liceul nostru a avut ca oaspeteun elev al Colegiului „Jean Calvin” din Geneva. Rezultatele şcolarefoarte bune ale lui Adrian Lavalley i-au dat acestuia dreptul de a face practicătemporară într-o altă şcoală, la alegerea sa, pentru arealiza pe baza experienţei acumulate astfel un proiect şcolar. Temade studiu pentru care a optat, Prezentarea comparativă a sistemului de învăţământdin Elveţia, SUA şi România, l-a adus şi în liceul nostru, timpde câteva săptămâni, de-a lungul anilor 2007 şi 2008, îndecizia sa un rol important având, fără îndoială, rădăcinilelui braşovene, dar şi pasiunea pe care a pus-o în redescoperirealumii româneşti. Clasa care l-a găzduit, transformându-l repede într-unprieten, a fost a XII-a A, Adrian participând nu numai la ore, dar şi latoate activităţile extraşcolare ale colegilor săi temporari,inclusiv la festivitatea de închidere şi balul absolvenţilor, astfelîncât, la încheierea proiectului, putea fi socotit el însuşi un şagunist. 

În decembrie 2007, prin bunăvoinţafamiliei Lavalley, o elevă a liceului nostru, Anca Mircea, din clasa aXII-a F (şefa promoţiei sale şi preşedinta Consiliuluiconsultativ al elevilor din liceu), a vizitat, la rândul ei, colegiul elveţian,asistând la cursurile acestuia timp de o săptămână. Schimbul deexperienţă i-a dat posibilitatea să se confrunte cu un alt sistemeducaţional, să i se integreze, să compare modul de organizare aşcolii, de selecţie a elevilor, programele şcolare, metodele depredare şi logistica aferentă, sistemul de notare şi, nu înultimul rând, atitudinea faţă de şcoală a liceenilor elveţieni.De reţinut i s-a părut organizarea flexibilă a claselor, în funcţiede opţionalele alese de fiecare, folosirea frecventă aretroproiectoarelor în predare, accentul constant pus nu pe teorie, ci pe ceeace elevul poate descoperi singur.

Tot în cadrul şcolii, undeAdrian, inspirat de radioul Şagunei, crease un radio Calvin care emitea laorele prânzului câte o emisiune în cafeteria liceului, Anca a participat alăturide colegul său la o emisiune radiofonică în care au pus în dezbaterepropriile lor observaţii privind cele două sisteme de învăţământ,împărtăşindu-le colegilor elveţieni, dar şi şaguniştilorcare i-au putut urmări în direct, pe internet.

Două iniţiativeparticulare, cărora şcoala le-a venit în întâmpinare, au pututastfel aduce faţă în faţă, într-un schimb util, douălicee, ambele cu prestigiu şi vechime în comunităţile cărorale aparţin.


Categorii