Un ultim omagiu profesorului Valeriu Bogdan!

Publicat în Anunțuri acum 3 ani


   A încetat din viață distinsul profesor de matematică Valeriu Bogdan. 

valeriu%20Bogdan.jpg   A avut o viață profesională plină de provocări: profesor de matematică, atât în Brașov, cât și în Algeria, inspector de matematică la Inspectoratul Școlar Județean Brașov, director al Colegiului Național „Andrei Șaguna” timp de opt ani, dar a rămas în întreaga sa activitate tipul dascălului de vocație.

   Avea probabil multe pasiuni, dar cele care ne-au fost dezvăluite au fost dragostea pentru limba franceză și interesul pentru „Science et Vie”. 

   În toate activitățile desfășurate a avut realizări majore, iar firul roșu al devenirii sale profesionale a fost faptul că a știut să insufle, prin intermediul matematicii, o gândire  solidă, logică și critică elevilor săi.

   Despre nobila profesie de dascăl, căreia i-a rămas dedicat toată viața, spunea prin anii '90,  când se încerca realizarea unor fișe de apreciere a activității didactice,  că acest lucru nu este posibil prin încadrarea în anumiți parametri rigizi. 

   Membru al unei puternice catedre de matematică, a fost o prezență distinctă a acesteia prin stilul personal de îndrumare a fiecărui elev, indiferent de nivelul cu care acesta  începea liceul.

   Profesorul Valeriu Bogdan concepea învățarea într-o structură clară din clasa a IX-a până la examenul de bacalaureat, iar elevii care se prezentau la examen îl promovau cu brio. Nici intrările la facultățile la care matematica era obiect al examenului de admitere  nu erau o problemă pentru elevii îndrumați de profesorul Valeriu Bogdan. E drept că drumul era greu, implica muncă multă, stimulată adeseori de abordări ușor ironice ale profesorului, sau chiar de note ce nu erau întotdeauna pe placul elevilor. 

   Avea  un talent deosebit în a descoperi  elevi cu reale înclinații în domeniul matematicii: îi provoca prin lecturi adecvate și îi ajuta să-și dezvolte abilitățile, astfel încât să pășească cu ușurință pe treptele podiumurilor olimpiadelor naționale și  internaționale de matematică, iar ulterior să aibă cariere strălucite în domeniu.

   ”Per aspera ad astra", drumul spre excelență alături de profesorul  Valeriu Bogdan nu era ușor, dar merita din plin efortul. 

   Colegii profesori șaguniști își vor aminti mereu de Valeriu Bogdan: privire pătrunzătoare, față parcă sculptată, rar câte un zâmbet (poate al ochilor), fin observator al oamenilor și comentator subtil al vieții cotidiene.

   Drum lin spre stele!


Categorii