Brusture | ||||||||||||||
![]() | ||||||||||||||
Brusture | ||||||||||||||
Clasificare ştiinţifică | ||||||||||||||
| ||||||||||||||
Nume binomial | ||||||||||||||
Arctium lappa L. |
Brusturele (Arctium lappa) este o plantă bienală din familia Asteraceae, cultivată în grădini pentru rădăcinile sale comestibile.
Cuprins [ascunde] 1 Descriere2 Origine şi distribuţie 3 Cultivare 4 Utilizare culinară 5 Utilizare în medicina tradiţională 6 Referinţe 7 Legături externe |
[modifică] Descriere
Brusturele este oarecum înalt, putând ajunge până la 2 metri înălţime. Are frunze mari, alternate, cordate, cu un peţiol lung şi pufoase pe partea inferioară. Florile sunt mov-violet şi grupate în capitule globulare, unite în grupuri. Acestea apar la mijlocul verii. Capitulele sunt înconjurate de un involucru format din numeroase bractee, fiecare curbată sub forma unui cârlig, permiţând să se agaţe de blana animalelor şi să fie cărate pe distanţe mari. Fructele sunt achene; sunt lungi, comprimate, cu papusuri scurte. Rădăcina cărnoasă poate ajunge până la 50 cm lungime.
[modifică] Origine şi distribuţie
Specia este nativă regiunilor temperate ale lumii vechi, din Scandinavia până la Marea Mediterană, şi din Arhipelagul Britanic până în Rusia, iar din Orientul Mijlociu până în China şi Japonia, inclusiv India. A fost naturalizată aproape pretutindeni şi poate fi găsită mai ales în zonele cu soluri bogate în azot. Este deseori cultivată în Japonia, unde oferă numele unui tip special de construcţie.
[modifică] Cultivare
Prferă solurile lucrate, bogate în humus, complet însorite. Brusturele este foarte sensibil la îngrăşămintele pe bază de azot. Înmulţirea se face direct prin seminţe, în timpul verii. Recolta are loc la trei până la cinci luni de la însămânţare, toamna târziu, moment după care rădăcinile devin prea fibroase.