Frasin
De la Wikipedia, enciclopedia liberăFrasin | ||||||||||||
![]() | ||||||||||||
Fraxinus excelsior | ||||||||||||
Clasificare științifică | ||||||||||||
| ||||||||||||
Lista de specii |
Cuprins [ascunde] 1 Descriere2 Origine și distribuție 3 Cultivare 4 Utilizare culinară 5 Utilizare în medicina tradițională 6 Referințe 7 Legături externe |
[modifica] Caracteristici
Atinge înălțimea de 40 metri. Tulpina sa prezintă în partea tânără scoarță de culoare cenușie-verzuie, iar în partea bazală de culoare cenușiu-negricioasă. Are frunze imparipenate, compuse din 7-13 foliole sesile. Înflorește în luna aprilie, înainte de apariția frunzelor. Florile nu au nici caliciu, nici corolă, iar androceul este redus la două stamine; pe același individ se găsesc flori mascule, femele și hermafrodite. Fructul este aripat (samară).[modifica] Utilizare
Frasinul (Fraxinus) este un gen de plante din familia Oleaceae, originar din regiunile temperate ale emisferei nordice. Cuprinde circa 65-75 specii de arbori și câteva de arbuști. Specia comună în Europa, răspândită și în România, este Fraxinus excelsior.[modifica] Utilizare
Frasinul crește relativ repede și produce un lemn foarte valoros pentru industria mobilei și pentru industria materialelor sportive. Scoarța și frunzele sale își găsesc întrebuințări în medicina naturistă.[modifica] Specii