Brusturele (Arctium lappa) este o plantă bienală din familia Asteraceae, cultivată în grădini pentru
rădăcinile sale comestibile.
Cuprins [ascunde
]
1 Descriere 2 Origine si distributie 3 Cultivare 4 Utilizare culinara
5 Utilizare in medicina traditionala 6 Referinte 7 Legaturi externe
Descriere[modifica]
Brusturele este oarecum înalt, putând ajunge până la 2 metri înălțime. Are frunze mari, alternate,
cordate, cu un pețiol lung și pufoase pe partea inferioară.
Florile sunt mov-violet și grupate în capitule globulare, unite în grupuri. Acestea apar la
mijlocul verii. Capitulele sunt înconjurate de un involucru format din numeroase bractee,
fiecare curbată sub forma unui cârlig, permițând să se agațe de blana animalelor și să fie
cărate pe distanțe mari. Fructele sunt achene; sunt lungi, comprimate, cu papusuri scurte.
Rădăcina cărnoasă poate ajunge până la 50 cm lungime.
Origine si distributie[modifica]
Specia este nativă regiunilor temperate ale lumii vechi, din Scandinavia până la Marea Mediterană,
și din Arhipelagul Britanic până în Rusia, iar din Orientul Mijlociu până în China și
Japonia, inclusiv India. A fost naturalizată aproape pretutindeni și poate fi găsită mai
ales în zonele cu soluri bogate în azot. Este deseori cultivată în Japonia, unde oferă
numele unui tip special de construcție.
Cultivare[modifica]
Preferă solurile lucrate, bogate în humus, complet însorite. Brusturele este foarte sensibil la
îngrășămintele pe bază de azot. Înmulțirea se face direct prin semințe, în timpul verii.
Recolta are loc la trei până la cinci luni de la însămânțare, toamna târziu, moment
după care rădăcinile devin prea fibroase.