Brusture

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Brusture
Brusture
Clasificare
Regn Plantae
Încrengătură Magnoliophyta
Clasă Magnoliopsida
Ordin Asterales
Familie Sciuridae
Gen Arctium
Specie A. lappa
Nume binomial
Arctium lappa
L.


Brusturele (Arctium lappa) este o plantă bienală din familia Asteraceae, cultivată în grădini pentru rădăcinile sale comestibile.
Cuprins [ascunde]

1.Descriere
2.Origine și distribuție
3.Cultivare
4.Utilizare culinara
5.utilizare in medicina taditionala
6.Referinte
7. Legaturi externe


Descriere [Modifică]
Brusturele este oarecum înalt, putând ajunge până la 2 metri înălțime. Are frunze mari, alternate, cordate, cu un pețiol lung și pufoase pe partea inferioară. Florile sunt mov-violet și grupate în capitule globulare, unite în grupuri. Acestea apar la mijlocul verii. Capitulele sunt înconjurate de un involucru format din numeroase bractee, fiecare curbată sub forma unui cârlig, permițând să se agațe de blana animalelor și să fie cărate pe distanțe mari. Fructele sunt achene; sunt lungi, comprimate, cu papusuri scurte. Rădăcina cărnoasă poate ajunge până la 50 cm lungime.

Originea si distibutia [Modifica]
Specia este nativă regiunilor temperate ale lumii vechi, din Scandinavia până la Marea Mediterană, și din Arhipelagul Britanic până în Rusia, iar din Orientul Mijlociu până în China și Japonia, inclusiv India. A fost naturalizată aproape pretutindeni și poate fi găsită mai ales în zonele cu soluri bogate în azot. Este deseori cultivată în Japonia, unde oferă numele unui tip special de construcție.

Cultivarea [Modifică]
Preferă solurile lucrate, bogate în humus, complet însorite. Brusturele este foarte sensibil la îngrășămintele pe bază de azot. Înmulțirea se face direct prin semințe, în timpul verii. Recolta are loc la trei până la cinci luni de la însămânțare, toamna târziu, moment după care rădăcinile devin prea fibroase