Brusture
De la Wikipedia, enciclopedia liberăBrusture | ||||||||||||||
![]() Brusture | ||||||||||||||
Clasificare științifică | ||||||||||||||
| ||||||||||||||
Nume binomial | ||||||||||||||
Arctium lappa L. |
Brusturele (Arctium lappa) este o plantă bienală din familia Asteraceae, cultivată în grădini pentru rădăcinile sale comestibile.
Cuprins [ascunde] 1 Descriere2 Origine și distribuție 3 Cultivare 4 Utilizare culinară 5 Utilizare în medicina tradițională 6 Referințe 7 Legături externe |
[modifică] Descriere
Brusturele este oarecum înalt, putând ajunge până la 2 metri înălțime. Are frunze mari, alternate,
cordate, cu un pețiol lung și pufoase pe partea inferioară.
Florile sunt mov-violet și grupate în capitule globulare, unite în grupuri. Acestea apar la
mijlocul verii. Capitulele sunt înconjurate de un involucru format din numeroase bractee,
fiecare curbată sub forma unui cârlig, permițând să se agațe de blana animalelor și să fie
cărate pe distanțe mari. Fructele sunt achene; sunt lungi, comprimate, cu papusuri scurte.
Rădăcina cărnoasă poate ajunge până la 50 cm lungime.
[modifică] Origine și distribuție
Specia este nativă regiunilor temperate ale lumii vechi, din Scandinavia până la Marea Mediterană, și din Arhipelagul Britanic până în Rusia, iar din Orientul Mijlociu până în China și Japonia, inclusiv India. A fost naturalizată aproape pretutindeni și poate fi găsită mai ales în zonele cu soluri bogate în azot. Este deseori cultivată în Japonia, unde oferă numele unui tip special de construcție.
[modifică] Cultivare
Preferă solurile lucrate, bogate în humus, complet însorite. Brusturele este foarte sensibil la îngrășămintele pe bază de azot. Înmulțirea se face direct prin semințe, în timpul verii. Recolta are loc la trei până la cinci luni de la însămânțare, toamna târziu, moment după care rădăcinile devin prea fibroase.