Comanda


Cum organizezi o comandă reușită cu doar două săptămâni înainte de eveniment, chiar dacă știai de peste un an?  E nevoie de doar câteva elemente esențiale.

        In primul rând,  ar fi recomandat să începi pregătirile cu ceva timp înainte, poate nu chiar un an, dar măcar o lună, pentru că vă spunem din experiență că două săptămâni sunt prea puține. Și chiar și așa e nevoie de multă răbdare, pentru a putea lua în considerare ideile tuturor și timp, pentru a putea materializa aceste idei.

        Clasa noastră a avut un drum plin de obstacole, de la pierderea grătarului, până la spargerea balonului cu litera „N”, dar am reușit, din fericire, să trecem peste toate si să ne bucuram, într-un final, de munca noastră, oricât de grea.

        Tema a fost destul de greu de găsit și cred că au fost multe persoane sceptice la ideea unei teme atât de ambigue, dar scopul nostru a fost acela de a crea o atmosferă cât mai plăcută, prin intermediul muzicii și al decorațiunilor, nu neapărat o tema interactivă, care să ofere posibilitatea de a purta costume.

        Odată aleasă tema, a trebuit să venim cu idei pentru decorațiuni si muzică, elementele pe care ne bazam întru totul. Atunci ne-am dat seama care erau cele mai mari probleme ale noastre: timpul și banii. Neavând timp să găsim sponsori și nedorind să cerem ajutorul părinților tocmai pentru că botezul este destinat exclusiv elevilor și profesorilor, am decis să contribuim fiecare ca să putem organiza un eveniment frumos pentru noua generație de boboci. Deci, cu doar câteva zile înainte de botez și cu toți banii strânși, am pornit în căutare de baloane, flori, rame, panglică și alte lucruri absolut necesare, cum ar fi un grătar, fiindcă, după cum am mai spus, îl pierduserăm pe cel vechi. Cu muzica a fost, însă, mult mai lin drumul, datorită Marei, DJ-ul clasei noastre și pasionată de muzică în general.

        În dimineața botezului, la ora 7, eram in fața școlii pregătiți să cărăm bănci și scaune către dubița de care reușiserăm să facem rost cu puțin timp înainte, urmând să urcăm in Poiana Mică și să aranjăm totul pentru venirea bobocilor, a nașilor și a tuturor celorlalți. Ai crede că odată ajuns in punctul de a decora, nu mai e nimic greu, că partea dificilă a trecut, dar nu e așa. A fost, dimpotrivă, partea cea mai stresantă, aș putea spune chiar frustrantă, când vezi că anumite idei pe care le aveai in cap nu se pot materializa sau nu arată așa cum îți imaginai. A trebuit sa luăm decizii rapide și să găsim soluții la probleme la care nici nu ne gândiserăm, cum ar fi spargerea balonului cu ”N ”din ”NOSTALGIA”  sau cum să lipim rama care s-a rupt (am ajuns până la urmă să o lăsăm așa și să o prezentăm drept ”nonconformistă”).

        Probele, am vrut să fie diferite de cele din anii precedenți și să nu-i implice doar pe cei doi concurenți la Miss și Mister, ci pe mai mulți, să aibă șansa fiecare să își reprezinte clasa. Așa că am găsit două probe foarte interesante, ”proba paharului” și ”proba ligheanului”, după cum le numeam noi, la care au participat câte 5 persoane din fiecare clasă. Celelalte două probe au fost adresate celor doi concurenti la Miss și Mister, cu consacrata probă de „moment artistic” și încă una, care avea și legatură cu tema, în care trebuiau să ghicească anul si cântărețul unor anumite melodii. Bineînțeles, la final am premiat câștigătorii cu două rațe, semnificând statutul lor de boboci.

        Cât despre ritualul de botez în sine, nu sunt foarte multe de spus, totul a decurs ca în fiecare an, oțet, palme, sclipici, porecle și poze.

        A fost o experiență cu totul si cu totul stresantă, dar în acelși timp stimulantă, deoarece am ajuns să lucrăm mult mai bine împreună, să ne ințelegem mai bine între noi și să fim capabili să luăm decizii rapid, în momente de tensiune. De asemenea, tot feedback-ul pozitiv pe care l-am primit ne-a facut mândri de munca noastră și de tot efortul depus.

        Cred că tocmai faptul că ne-am mobilizat foarte târziu și am început pregătirile la limită ne-a făcut să ne dăm interesul cu atât mai mult, dar e posibil să fi fost și eșecul din clasa a IX-a, de la botezul nostru, când tot ce am reușit să facem pentru momentul artistic a fost o „horă” pe muzică din anii ’60. Astfel am încercat, oarecum, să ne reabilităm numele.

        Pentru noi, clasa a XI-a A, organizarea botezului a fost un prilej de a ne uni forțele și a realiza un eveniment frumos, tineresc și plin e viață, dar, în același timp nostalgic, după cum anunța și tema. Deși  a fost o provocare, ne-a făcut plăcere să-l organizăm și am putea spune și că ne-a reușit, dar nu ne lăudăm.

Comanda 2018

Una dintre cele mai îndrăgite tradiţii şaguniste este Comanda/Botezul şagunist, iar, în data de 5 octombrie 2018, clasa noastra, a XI-a C, a avut prilejul de a organiza acest eveniment, sub îndrumarea doamnei diriginte Lorena Spuderca.

Luându-ne rolul de organizatori în serios, am urcat dis-de-dimineaţă în Poiana Mică, pe o vreme deloc prietenoasă, pentru a face pregătirile necesare întâmpinării elevilor de clasa a IX-a şi a celorlalţi colegi, din clasele de liceu. Am marcat zonele specifice fiecărei clase şi am adăugat puţină culoare, decorând locul cu ghirlande făcute de noi şi cu baloane.

Odată ajunşi în Poiană, cei mai tineri membri ai familiei şaguniste au fost botezaţi de către naşii lor, primind porecle şi cadouri “de bun venit". Nelipsite au fost probele fizice şi de cultură generală, la care au fost supuşi atât bobocii proaspăt botezaţi, cât şi diriginţii acestora, dând împreună dovadă de creativitate şi de perspicacitate. Astfel, fiecare clasă a primit câte o diplomă, în funcţie de performanţa lor la activităţile desfăşurate.

La sfârşitul evenimentului, imnul liceului a fost cântat cu emoţie de către toţi elevii, reprezentând finalul perfect pentru o zi frumoasă de toamnă, în care am celebrat tradiţia şi ne-am amintit de copilărie, tema botezului fiind “Childhood Throwback".

Ne-a facut o deosebită plăcere să organizăm Comanda şi suntem fericiţi că am reuşit să le oferim bobocilor clipe de neuitat, care vor rămâne atât în istoria colegiului, cât şi în inimile noastre.