Fanfara


Primele fanfare înfiinţate în Ţara Bârsei au fost cele săseşti în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după modelul celor din Boemia. La Gimnaziul românesc din Braşov, după modelul german, directorul Virgil Oniţiu înfiinţa în anul 1940 fanfara, ca o componenta a educaţiei estetice. Instrumentele au fost cumpărate din banii unor negustori din Braşov, care au oferit sumele respective. Era o mândrie pentru elevi să fie selecţionaţi în fanfară, pentru că erau aleşi cei talentaţi.

     Pe de altă parte, repetiţiile erau un mod de a petrece timpul liber. După doi ani, fanfara şi-a întrerupt activitatea. În timpul Primului Război Mondial, când în şcoală s-a aflat în regim de ocupaţie militară, multe piese instrumentale au fost furate. În 1934 Ioan Moşoiu –directorul liceului- reînfiinţează fanfara cu ajutor bănesc din partea negustorilor braşoveni. Instrumentele au fost achiziţionate de la firma Franz Kubat –specializată în vânzarea şi repararea instrumentelor de suflat.

    Fanfara este prezentă la toate serbările tradiţionale ale liceului în fruntea elevilor, după steagul specific pe care scria “Juventuti romanae gymnasie coronensis”. Totodată, ea este prezentă şi la balurile elevilor interpretând valsuri şi muzică românească.

    După reforma din 1948, în timpul directoratului lui Dionisie Bojoanca, în 1958, fanfare s-a reînfiinţat. Profesor instructor era Rudolf Kluch, plătit din fondul comitetului de părinţi.

   Actualmente,  Colegiul Naţional “Andrei Şaguna” este singura instituţie de învăţământ din Braşov care are o fanfară, iar aceasta este una dintre cele mai vechi formaţii ale şcolii, un adevarat element identitar .

    “Nu pot uita fotografia frumos înrămată din biroul tatălui meu, reprezentând fanfara…între anii 1904 şi 1906, anul absolvirii sale” precizează profesorul Dimitrie D. Cazacu în lucrarea Colegiul “Andrei Şaguna” la ceasul etericelor amintiri:geneza unui prestigiu (p.231).

      Astăzi fanfara are între 25 şi 30 de membri, baieţi şi fete care învaţă să cânte la instrumente de suflat din alamă şi instrumente de percuţie.

      Repertoriul cuprinde: Imnul României, Imnul Uniunii Europene, marşuri, valsuri, tangouri, hore, ardelene, polci, colinde. Poate unul dintre cele mai apreciate momente din evoluţia fanfarei are loc in ziua de 8 Martie, cand profesoarele şi elevele deopotrivă primesc, în pauza mare, o frumoasa dedicatie muzicală.

      Ea  este nelipsită la  manifestările extraşcolare, participă la cele mai importante evenimente ale şcolii, cum ar fi: Comanda, Ziua Colegiului, Serbarea de Crăciun, Maial, dar şi la reuniunile promoţiilor şaguniste.

      Fanfara noastră a obţinut Premiul I la Concursul de interpretare “Pagini Muzicale Româneşti” organizat de  Liceul Vocaţional de Muzică “Tudor Ciortea” Braşov – 25-29 noiembrie 2013.

      Dintre concertele fanfarei se evidenţiază:

-Ceremonia de inaugurare a Turnului Postăvarilor (Aleea de sub Tâmpa)-mai 2011,

-Festivalul de artă şi cultură urbană “FatzaDa Street Fest 2013” Ediţia a III-a,

-Târgul de Rusalii 9 iunie 2014 – Piaţa Sfatului,

-Oktoberfest Braşov,  Ediţiile 2014 şi 2017,

-Deschiderea mall-ului Coresi –martie 2015,

-Ziua Porţilor Deschise la Jandarmeria Braşov (165 de ani de la înfiinţare)-aprilie 2015,

-Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României-  decembrie 2015,

-“Fête de la Musique” eveniment organizat de către Alianţa Franceză Braşov,

la Coresi Mall-iunie 2016,

- Concertul caritabil de Crăciun organizat de către Clubul Rotary în Sala Festivă a Colegiului, 21.12.2017,

-Ziua Europei, Concert susţinut la Centrul Cultural Reduta, 9 mai 2018,

-Festivităţile Semimaratonului Braşov Intersport, Ediţia a VII-a (31 martie 2018) şi Ediţia a VIII-a (6 aprilie 2019) organizate în Piaţa Unirii din Braşov.

     “Să faci parte din fanfară nu poate fi decât un lucru de care să te bucuri şi cu care să te mândreşti”  Corina Dorofte (Anuarul 2015-2016, pag.77)

       Începând cu anul şcolar 2010-2011, coordonatorul şi dirijorul fanfarei este profesorul Constantin Banu, care continuă cu talent şi rigoare munca înaitasilor lui.

 

 

Materialul a fost realizat prin bunăvoinţa doamnei Steluţa Suciu Pestrea, absolventă şagunistă şi a doamnei profesoare Mariana Ionescu, precum si a dirijorului actual, domnul Constantin Banu