Memoria Holocastului

Publicat în Anunțuri acum 16 ani


9 octombrie 1941 rămâne o zi neagră în istoria României,ziua în care a început deportarea masivă a evreilor din Bucovina înBasarabia, din ordinul generalului Ion Antonescu. Astfel, 9 octombrie a devenitZiua Naţională a Comemorării Holocaustului.

În Braşov, oraşrecunoscut pentru diversitatea sa etnică, Inspectoratul Şcolar Judeţeanorganizează în fiecare toamnă, la 9 octombrie, Simpozionul „MemoriaHolocaustului”, la care sunt prezentate diversele proiecte ale liceenilor braşoveni.

La ediţia din 2007, Colegiul Naţional„Andrei Şaguna” şi-a făcut simţită prezenţaprin două prezentări ieşite din tipare, care au adunat aplauzeletuturor participanţilor, membrii comunităţii evreieşti,reprezentanţi ai presei, profesori şi elevi: „Neonazismul însocietatea contemporană” – proiectul elevei Iulia Hrecinuc, din clasa aXI-a A, realizat sub îndrumarea doamnei profesoare Magdalena Bogdan, respectiv„Obiceiurile şi tradiţiile evreilor” – proiectul-site al unui colectiv de elevi coordonat de doamna profesoară Mariana Gavrilă.Autorii celui din urmă proiect au fost Alexandra Banciu, Ruxandra Clinciu,Alexandra Cristolovean, Anca Mircea, Denisa Răţulea şi AlexandruŞtefan, din clasa a XII-a F, soluţiile tehnice şi designulCD-ului aparţinându-i lui Răzvan Diniţă din clasa a XII-aA. Simpozionul „Memoria Holocaustului” nu este doar o lecţie de istorie aplicată, o recunoaştere a comunităţii evreieşti, ocondamnare a regimului nazist, este şi un prilej de a învăţa căgreşelile trecutului nu mai pot fi repetate. 


Categorii